Prešov Minihádzaná - Článok z 1. kola

Prešov Minihádzaná 2015

V Prešove vznikla školská liga v minihádzanej

Projekt Slovenského zväzu hádzanej zameraný na minihádzanú sa v poslednom čase teší čoraz väčšej obľube detí v základných školách, ale aj v hádzanárskych kluboch na Slovensku. Prešovský krajský zväz hádzanej na čele s prezidentom Pavlom Palšom a jeho spolupracovníkmi vyšiel na ihriská v ostatnom období s mnohými aktivitami. V súčasnosti sú jedni z priekopníkov, keď sa im podarilo v Prešove založiť školskú ligu v minihádzanej.

S touto myšlienkou prišli koordinátori minihádzanej pre Prešovský kraj Eduard Schwarzbacher a Viliam Petko. Streda 29.apríla t.r. sa historicky zapíše do hádzanárskej kroniky, pretože sa uskutočnil premiérový turnaj – 1.kolo školskej súťaže – ligy v minihádzanej pre deti l.stupňa základných škôl – v telocvični Základnej školy na Mukačevskej ulici v Prešove. Úvodného kola sa zúčastnilo sedem družstiev, ďalšie prihlášky do súťaže prichádzajú v týchto dňoch.

Výsledky 1.kola ligy v minihádzanej základných škôl v Prešove:

ZŠ Šrobárova – ZŠ Československej armády (chlapci) 4:6
ZŠ Československej armády (dievčatá) – ZŠ Mirka Nešpora 12:0
ZŠ Prostějovská – ZŠ Mukačevská „A“ 6:1
ZŠ Mukačevská „B“ – M.Nešpora 7:1
ZŠ Československej armády (chlapci )- ZŠ Mukačevská „A“ 7:2
ZŠ Prostějovská – ZŠ Šrobárova 4:4
ZŠ Československej armády (dievčatá ) – ZŠ Mukačevská „B“ 4:5
ZŠ M.Nešpora – ZŠ Prostějovská 0:9
ZŠ Československej armády (chlapci) – ZŠ Mukačevská „B“ 8:1
ZŠ Mukačevská „A“- ZŠ Československej armády (dievčatá) 2:4
ZŠ Šrobárova – ZŠ Mukačevská „B“ 4:0
ZŠ Československej armády (chlapci) – ZŠ Prostějovská 8:2.

Cieľom projektu v minihádzanej je ešte viac spopularizovať túto peknú športovú hru medzi deťmi. Pretože v tejto počítačovej dobe sa často zabúda na fyzickú aktivitu. A pritom pohyb je nielen vynikajúcim spôsobom relaxu, ale zároveň pomáha predchádzať mnohým chorobám.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, deti majú k minihádzanej veľmi blízko. Už na prvom stupni základnej školy hrávajú jednoduchú hru – vybíjanú, a práve tá nesie hneď niekoľko základných prvkov hádzanej – hod, skok či beh. Navyše minihádzaná sa „zmestí" aj do telocviční, ktoré nemajú parametre veľkého ihriska. Je určená pre deti od 5 do 10 rokov, ktoré si hrou výrazne zlepšujú motorické schopnosti aj pohybovú koordináciu. Tím tvorí 4 – 5 detí a brankár, v závislosti od trénovanosti detí. Každý hráč dostáva približne rovnaký časový priestor. Pravidlá sú veľmi jednoduché, takže umožňujú učiteľovi alebo trénerovi (nie rozhodcovi) robiť férové a jednoduché rozhodnutia, ktorým deti budú rozumieť.

Nad dodržiavaním pravidiel v minihádzanej dozeral skúsený mládežnícky tréner a technický riaditeľ turnaja Milan Škopar, ktorý s citom prešovskej hádzanárskej omladine vysvetlil mnohé rozhodcovské verdikty. Silné zázemie v klubovej hádzanej v metropole Šariša sa snažia funkcionári Prešovského krajského zväzu hádzanej preniesť aj do škôl, menších miest a obcí v rámci regiónu.

Poďakovanie za podporu tejto skvelej myšlienky patrí tiež Občianskemu združeniu „Zober loptu, nie drogy“ a Mestskému úradu v Prešove, odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu.