Kysucké Nové Mesto MŠ - Vyhodnotenie

„Zober loptu, nie drogy“ – je celoslovenský projekt občianskeho združenia s rovnakým názvom. Hlavnou myšlienkou projektu je poskytnúť deťom priestor na športovanie a zároveň preventívne pôsobiť voči negatívnym vplyvom spoločnosti.
Areál Základnej školy, Nábrežná 845/17, Kysucké Nové Mesto bol v piatok 3. júna 2016 opäť dejiskom športových hier dievčat a chlapcov z materských škôl. Športové hry pre deti predškolského veku zo všetkých MŠ okresu KNM sa od svojho začiatku /od roku 2014/ vykryštalizovali na športovo-zábavný deň plný oddychu a relaxu, ktorý aj tento rok pripravil generálny partner – Občianske združenie – Zober loptu nie drogy a organizátor SOŠ strojnícka Kysucké Nové Mesto, ZŠ Nábrežná v Kysuckom Novom Meste, Školský úrad Kysucké Nové Mesto a Spoločný školský úrad Rudina.

Akciu zahájila koordinátorka podujatia Zuzana Vojsovičová. Hlavné slovo odovzdala riaditeľovi ZŠ Nábrežná v Kysuckom Novom Meste Igorovi Drexlerovi, ktorý sa prihovoril všetkým malým športovcom a celým športovým podujatím ich povzbudzoval nielen slovom, ale aj hudbou.

Šikovnosť, rýchlosť, vytrvalosť na zaujímavom podujatí predviedlo 81 detí materských škôl z Kysuckého Nového Mesta, Rudiny, Rudinky, Rudinskej, Snežnice, Lodna, Kysuckého Lieskovca, Nesluše, Horného Vadičova, Dolného Vadičova a Budatínskej Lehoty.

Deväť družstiev – myšky, lienky, žabky, sovičky, ježkovia, zajačiky, opičky hadíky a mačičky čakali športové aktivity rôzneho druhu. Počas celého dopoludnia vládla príjemná atmosféra. Veď všetci malí športovci mali chuť stráviť aspoň zopár hodín so svojimi rovesníkmi z okolitých materských škôl. Navzájom sa povzbudzovali nielen bežci, ale aj „nebežci“ . Po každej zdolanej disciplíne deti prejavili obrovskú radosť a veru, svojimi hlasivkami to dali aj poriadne najavo. Každý z nich sa snažil podať ten najlepší výkon. Niekomu to išlo lepšie, inému horšie. No to vôbec nebolo dôležité, pretože spoločným menovateľom tejto akcie bola pohoda a dobrá nálada, o ktorú sa postarali svojimi ukážkami a aktivitami aj hasiči. Ozajstní profesionáli pod vedením Miroslava Kurica, veliteľa DHZ Kysucké Nové Mesto HZ v KNM im predviedli rôzne prístroje a hasičskú techniku, ktorú používajú pri požiaroch a pri rôznych záchranných akciách. Deti si napokon požiarny útok na cieľ aj vyskúšali.

Záverečné slová patrili Ladislavovi Vendrinskému, ktorý sa k nádejným športovcom prihovoril slovami: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Veď víťazom je každý, kto sa do súťaže zapojil......“ A veru, deti sa snažili a predvádzali pekné výkony. Tretí ročník športových hier sa vydaril, k čomu prispelo počasie a bolo to badať aj na tváričkách škôlkarov, ktoré doslova žiarili. Zásluhu majú na tom aj všetci pedagógovia z materských škôl, ktorí vytvorili optimálne podmienky svojim družstvám, ako aj pedagógovia pri jednotlivých stanovištiach, ktorých práca bola profesionálna a odborne pripravená. Poďakovanie preto patrí M. Vlčákovej, A. Kavackej a I. Jurkovičovi, ktorý svojím hovoreným slovom počas športových hier rozveselil našich malých športovcov. Tento projekt občianskeho združenia Zober loptu nie drogy podporila a svojou mierou k úspešnej realizácií prispela

SOŠ strojnícka v KNM, ktorá zabezpečila občerstvenie pre malých športovcov a vyrobila pamätné listov. K zaujímavému priebehu podujatia prispela aj Zuzana Bobáková, veterinárna lekárka, ktorá predviedla svojich psích zverencov a pripomenula deťom, že každé zvieratko sa za trpezlivosť a starostlivosť svojim majiteľom vždy odvďačí vernosťou. Podujatie "Zober loptu, nie drogy** malo prispieť k lepšej športovej zdatnosti detí a myslím si, že splnilo svoj cieľ aj vďaka priaznivému počasiu. Za úspešný priebeh podujatia poďakovanie patrí hlavne sponzorom akcie Ing. Gabriele Chovaníkovej, riaditeľke OZ Zober loptu, nie drogy ako aj jej prezidentovi a zakladateľovi Damiánovi Exnerovi.

Autor: Zuzana Vojsovičová