Petržalka v pohybe - GEPARDÍNY - Propozície

TÝŽDEŇ ŠPORTU S GEPARDOM

pod záštitou starostu mestskej časti Petržalky a projektu „Zober loptu, nie drogy“

STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA PRE MATERSKÉ ŠKOLY:

Projekt „Týždeň športu s Gepardom“ je zameraný na rozvíjanie a vytváranie pozitívneho vzťahu k športovaniu detí predškolského veku.
Pohybové aktivity sa budú realizovať na jednotlivých materských školách, ktoré sa do projektu zapoja. Súbor aktivít tvorí 6 jednoduchých disciplín, ktoré sa budú realizovať v priebehu jedného týždňa v dvoch kolách v jeseni a na jar. Projekt je financovaný mestskou časťou Petržalka a organizované občianskym združením Deti na štarte.

ČO JE CIEĽOM?

Prispieť prostredníctvom vybraných pohybových aktivít k rozvoju pohybovej kondície a koordinácie s využitím základných lokomočných činností.
Realizáciou aktivít projektu vytvárať u detí pozitívny vzťah k súťaženiu a spolupráci. Súčasne prispieť k radostnej atmosfére.

ODMENY:

Deti za svoje súťaženie dostanú odmenu, o ktorej budú vedieť na začiatku, že ak splnia úlohy, tak dostanú odmenu. (Samozrejme že všetky deti úlohy splnia ) Všetci dostanú tričko, kartičku s výsledkom. Tričko, resp. aj odmenu by mali dostať aj tí, ktorí sa do projektu zapoja – učitelia. (Prečo? Pretože sa na nich často zabúda)

CIELE PROJEKTU:

1. Zvýšiť objem pohybových aktivít v týždennom programe materskej školy
2. Poukázať na možnosti využitia pohybových aktivít pri rozvoji spolupráce a súťaženia detí
3. Vytvárať radostnú atmosféru, tým predpoklad záujem detí o pravidelné športovanie

Odporúčania k organizácie projektu:
1. Informovať rodičov o realizácii projektu a ich podpore pohybových aktivít svojich detí
2. Konkrétne pohybové aktivity možno rozdeliť do troch – štyroch dní
3. Posledný deň slúži na vyhodnotenie a odovzdanie odmien
4. V materskej škole za realizáciu by mala byť zodpovedná riaditeľka, alebo ňou poverená učiteľka

DISCIPLÍNY:

Disciplíny sú zostavené tak aby sa zapojilo do súťažných aktivít celé telo (každá partia) a aby bola pri športe aj zábava spojená s kolektívnym myslením a zapojením každého dieťaťa!

KDE SA DAJÚ VYKONÁVAŤ DISCIPLÍNY?

Disciplíny sa dajú vykonávať vonku alebo vo vnútri podľa počasia. Odporúčame však využiť pekné jesenné/jarné dni a podľa možnosti vykonávať disciplíny von.

1. DISCIPLÍNA: NEPOSEDNÝ SLIMÁK

1. ÚLOHA: „Slimačí domček“ – Prenášať vo vytýčenom priestore molitanové kocky s cieľom – postaviť domček. Zameranie: rozvoj sily, schopnosť spolupracovať
Postup: plocha – 6m, štart-lano, pred lanom molitanové kocky, ktoré deti ľubovoľne prenášajú, cieľ-lano, za lanom družstvo 4 detí stavia domček, víťazí družstvo, ktoré prvé postaví domček
Pomôcky: 2× po 4 molitanové kocky/odporúčané sú veľké, 2× lano

2. ÚLOHA “Od buka do buka“ – Skákaním na „fit ušiakoch“ dosahovať postupne méty v určenej dráhe Zameranie: rozvoj výbušnej sily a rovnováhy
Postup: plocha – 6m, štart z gymnastického kruhu na ušiaku okolo 4 stojacich mét postavených vľavo-vpravo, cieľ- gymnastický kruh. Späť uteká dieťa po vonkajšej dráhe s ušiakom v ruke a odovzdá ho ďalšiemu v poradí. Štartuje vždy 1 dieťa z družstva – súčasne vyštartujú 2 deti. Ďalšie poradie určuje rýchlosť vykonanej aktivity.
Pomôcky: 2× fit lopty „ušiak“, 4× gymnastické kruhy, 2× 4 méty/odporúčané sú tyče v podstavcoch.

2. DISCIPLÍNA: ŠIKOVNÁ LÍŠKA

3. ÚLOHA: „Prenášačka“ – Prenášať predmety v behu so štafetovou výmenou hráčov Zameranie: rozvoj rýchlosti a koordinácie
Postup: – plocha – 6m/odporúčané je pieskovisko. Štartuje vždy 1 dieťa z družstva – súčasne vyštartujú 2 deti. Z kontajnera vyberie 1 malú loptičku, behom ju prenesie a vloží do druhého kontajnera. Bez loptičky sa behom vráti späť a tlesknutím odštartuje ďalšieho.
Pomôcky: 2× 2 kontajnery, malé loptičky podľa počtu detí.

4. ÚLOHA: „Líška šikovníčka“ – Kotúľaním dvoch lôpt súčasne okolo mét s cieľom hodiť lopty do terča na zemi Zameranie: rozvoj celkovej koordinácie
Postup: plocha – 6m. Štartuje vždy 1 dieťa z družstva – súčasne vyštartujú 2 deti. Deti gúľajú spolu 2 lopty okolo mét, na záver hádžu po jednej do terča. Zoberú lopty a behom po vonkajšej dráhe odovzdajú lopty ďalšiemu, čím ho odštartujú.
Pomôcky: 2× 2 veľké lopty, 2× 3 méty/ odporúčané sú tyče v podstavcoch, 2× terč na zemi/odporúčaný je veľký gymnastický kruh

3. DISCIPLÍNA: RÝCHLY GEPARD

5. ÚLOHA: „Kamaráti gepardíci“ – Štafetový beh s postupným odovzdávaním štafetového kolíka vo vymedzenom priestore Zameranie: Rozvoj rýchlosti a spolupráce.
Postup: plocha – 10m. Štartuje vždy 1 dieťa z družstva – súčasne vyštartujú 2 deti. So štafetkou obehne métu, vráti sa do priestoru štartu a odovzdá štafetku ďalšiemu.
Pomôcky: 2× štafetový kolík, 2× méta/odporúčané sú molitanové kocky, 1× viditeľné plošné označenie štartu.

6. ÚLOHA: „Šikovne a ďaleko“ – Prekonávať prekážky preskokom a podlezením so záverečným skokom do diaľky z rozbehu. Zameranie: Rozvoj orientačnej schopnosti a výbušnej sily dolných končatín.
Postup: Štartuje vždy 1 dieťa z družstva z gymnastických kruhov – súčasne vyštartujú 2 deti. Preskočia, podlezú, ukončia skokom do diaľky z rozbehu. Po ukončenom skoku štartuje ďalšia dvojica.
Pomôcky: plocha – 6m/odporúčaná je trávnatá ukončená pieskoviskom pre skok do diaľky/alternatíva – 2× žinenka ako doskočisko, 2× prekážka s natiahnutou gumou – 30cm preskok, 40cm podlezenie /4× tyče+ 2× guma/alternatíva – 4× prekážky v požadovanej výške, 2× gymnastické kruhy-štart  

TERMÍN KONANIA: 14. – 18. máj 2018

INFO:

Internetová stránka – www.gepardiny.sk