Košice Farský tábor 2018

Farský letný tábor 2018

Máme za sebou ďalší farský letný tábor, z môjho pohľadu veľmi vydarený ročník. Bohu vďaka sa to nieslo v dobrej nálade a bez nejakých vážnejších zranení. V tomto roku sme mali najviac deti – spolu ich bolo 70 pod taktovkou perfektných animátorov – 12 mladých, zväčša birmovancov a hlavných koordinátorov programu bohoslovca Fera a Kristiána.
Deti boli rozdelení do 10 skupín podľa farieb. V pondelok sme si po rozdelení povedali niečo o Matke Tereze a deti sa rozbehli k prvým súťažiam po ihrisku. Nakoľko bolo veľmi horúco, boli nutné prestávky ako na oddych, tak aj na dostatok tekutín. Deťom zažiarili očká, keď videli, že perfektný tím im z kuchyne pripravil kebab, s vlastnou omáčkou „ala Miro“. Nechýbalo osvieženie – pri takom počte sme dali nabok vodné bomby a polievalo sa rovno z hadice.. nechýbala zmrzlina a pomaličky sa nám prvý deň chýlil ku koncu..

V utorok sme sa vybrali autobusom do Kavečan. Išlo o veľkú skupinu a tak sme ju rozdelili na chlapcov a dievčatá. Kým sa chlapci na Hrešnej venovali stavaniu bunkrov, dievčatá sa vybláznili na bobovej dráhe. Podarilo sa nám vybaviť lepšiu cenu a tak na každého vyšli štyri jazdy na boboch. Bolo vidieť radosť detí :) Na obed sme sa vybrali na faru, kde pôsobí môj brat Stano. Pripravili nám stoly a šikovné kuchárky sa opäť postarali o náš hlad. Dali sme si kolienka so stroganom. Poobede sa skupiny vymenili a tak išli dievčatá stavať bunkre – čo ich tiež bavilo. Chlapci sa vybláznili na bobovej dráhe a na priľahlom ihrisku. Po návrate na Pereš sa deti dosť unavené pobrali domov.

Ráno v stredu sme začali sv. omšou na Pereši. Povedali sme si o Panne Márii, nakoľko bol sviatok Panny Márie Kráľovnej Pokoja a ako predsavzatie sme si dali byť taký, aby z nás mal radosť Boh. Tentokrát sme sa rozdelili na dve skupiny – mladších do 10 rokov a na starších a autobusom sme sa vybrali na opekačku do Zádielskej Doliny. Deti zvládli túru ľavou zadnou a po obede sa vyšantili v nádhernej prírode na lúke a v lese pri chate v Zádiely. Na spiatočnej ceste sme kúpili melóny a bolo postarané aj o radosť pri príchode na faru. Pomaličky sa deti rozchádzali domov.

Štvrtkové ráno sme mali stretnutie pod lesom na Vyšnom Lorinčíku, kde sa začali hry a rôzne disciplíny, využívajúc čaro prírody. Doobedňajší čas deti zakončili nájdením pokladu – a tak každý dostal veľký bublifuk. Na fare sa v kotli už chystala voda, aby sme mohli pripraviť špagety pre všetkých hladošov – teda pre všetkých. Z lesa prišli unavené nie len deti, ale aj animátori mleli z posledného. Po obede využili chvíľku, aby si oddýchli, prípadne si dali siestu. Oliver to zvládol okamžite.. Čakalo nás vyhodnotenie, na ktoré sa deti samozrejme že tešili.. a cien bolo dosť.

Aj tohto roku sa našlo dosť ľudí, ktorí nám pomohli finančne, aby sme mohli dať deťom iba symbolickú sumu. Chcem sa poďakovať Mestskej časti Košice – Pereš, ktorá nám uhradila cestovné, Projektu „Zober loptu, nie drogy“, ktoré nám darovalo tričká a ďalšie vecné ceny a ďalším dobrým ľuďom – nevynechajúc mamky, ktoré nám posielali fajne koláče. Bolo veľa ľudí, ktorí sa pýtali, ako by mohli pomôcť. Každá taká otázka ma veľmi potešila. Vnímal som, že sme opäť silnejšie spoločenstvo. Tak teda dovidenia pri ďalšom farskom letnom tábore v roku 2019.

Autor. Martin Novotný (farár)